What you imagine, you become (deel 1)

Deze uitspraak hoorde ik het eerst van Michael Pilarczyk. En wat een mooie quote is het. Wat je je voorstelt, word je.

Gedachten kun je sturen

Als mens heb je gedachten en deze gedachten die kun je sturen. Je kunt zelf bepalen waar je over nadenkt en hoe je dat doet. Wanneer je opmerkt dat je bepaalde gedachten hebt die niet positief zijn, kun je ervoor kiezen om andere gedachten te hebben.

Dat klinkt makkelijk, in de praktijk is dat helemaal niet altijd zo simpel. Maar, oefening baart kunst.

De verkeerde kant op fantaseren

Een klein voorbeeld:

Je zit op de fiets naar je werk en je denkt na over de dingen die je die dag gaat doen. Dat zijn de momenten waarop je nog wel eens je gedachten op de loop kunnen gaan.

En waar gaan ze dan over? Zijn ze positief of maak je je nu alvast druk over een bepaalde situatie? Bedenk je alvast wat je tegen die collega gaat zeggen en, als hij/zij niet leuk reageert dan…..

Wat er gebeurt, is dat je op zo’n moment in je verhaal zit.

En wanneer je in je verhaal zit, ben je al bezig met de toekomst, of met het verleden.

Eigenlijk heb je er niets aan, want de toekomst is er nog niet, dus je weet helemaal niet of het wel zo zal lopen. En aan het verleden kun je niets veranderen, het is nu eenmaal al geweest.

Als je in je verhaal zit, ben je niet meer in het nu. Zeker als het minder positief is, ben je de “verkeerde kant op aan het fantaseren”.

Wat wil je precies?

Maar, je verbeeldingskracht kun je ook gebruiken om jezelf sterk te maken. Hoe doe je dat? Bedenk wat de beste versie van jezelf zou zijn. Wat doe je, welke regels heb je voor jezelf, hoe zie je eruit, wat wil je precies bereiken etc.

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord voor jezelf, kun je daar een beeld bij maken. Zie jezelf maar voor je. Wat heb je bereikt, wat doe je, hoe voel je je?

Onderbewustzijn

Waarom is dat nu zo belangrijk. What you imagen, you become.

In het onbewuste deel van ons brein zitten de herinneringen, gevoelens, emoties opgeslagen. En het onbewuste deel kan niet zo goed onderscheiden wat echt is en wat niet echt is. Dus wanneer je heel bewust jezelf visualiseert met alles wat je wilt en wie je wilt zijn, wordt dat voor het onderbewustzijn, waar.

Hypnose

Hypnose maakt ook veel gebruik van dit gegeven. Wanneer je in hypnose bent, kun je ook veel voorstellingen maken. Omdat het onderbewustzijn wat meer open staat voor (positieve) suggesties, werkt dit met een versnelling.

Je alleen iets voorstellen is niet genoeg. Je moet het voelen. Wanneer je voelt en gelooft dat dit is wat kan, dan zend je de beste signalen uit. Elke dag jezelf voorstellen als de beste jij, daar komt altijd iets moois uit voort.

Natuurlijk is dit niet het enige, wat heb je verder nodig? Dat lees je in mijn volgende blog.