Home » Blog » van alles over hypnose » Verschillende delen van jezelf
deelpersonen

Verschillende delen van jezelf

door | 30 dec, 2020 | van alles over hypnose

Heb je wel eens de film Inside Out (Binnenstebuiten) gezien? Deze film gaat over een meisje waarbij je een kijkje krijgt van wat er in haar hersenen gebeurt.

Alle mensen worden geleid door hun gedachten en de daarbij behorende emoties. Bij Inside Out is de hersenpan van het meisje een soort controlekamer waarbij 5 emoties de controle hebben. Dit zijn Plezier, Verdriet, Angst, Woede en Afkeer. De hoofdpersoon is een vrolijk meisje en daardoor krijgt Verdriet weinig kans. Verdriet mag alleen maar een beetje in een hoekje staan. Deze film laat heel mooi zien hoe het werkt met deelpersonen.

 

Deelpersonen, wat is dat?

Vaak wordt ook wel gesproken over Parts therapy, of deelpersonen. Maar wat zijn deelpersonen nu precies? Als mens ervaar je allerlei verschillende manieren van zijn. Een paar voorbeelden zijn: In de ene situatie ben je de luisteraar, in de andere de gangmaker. Je hebt graag de touwtjes in handen, je voelt jezelf een beetje zielig en heb je zelfmedelijden. Zo zijn er heel veel verschillende delen in jezelf.

Je zou het kunnen zien als rijden in de bus. Zo heb je een deel (of een paar delen) die vaak achter het stuur zitten. Dit deel neemt graag de overhand en is groots aanwezig in iemand. Zo zijn er ook een paar delen nog de bijrijder. En heel wat delen die als passagier instappen. En dan zijn er nog een paar delen die niet zo zichtbaar zijn, die in de achterklep zitten en niet zo vaak aan bod komen.

 

Innerlijke criticus, regelaar, kind, ouder

Het mooie is, dat de delen allemaal heel graag vóór je werken. Ze willen je allemaal helpen een veilig leven te leiden. Alleen soms werken delen zo hard voor je, dat het niet altijd goed werkt. Dan kom je in een patroon terecht. Bijvoorbeeld een patroon waarbij je als mens maar moeilijk de controle kan loslaten. De criticus is ook een veel voorkomende deel, waarbij alles perfect moet zijn of iets nooit goed genoeg is.  Of wanneer je vooral uitgaat van boosheid. Wanneer een paar delen heel erg de overhand krijgen, dan is het voor andere delen moeilijk om ook nog aan het woord te komen. Want uiteindelijk is het heel prettig wanneer alle delen er mogen zijn. Als alle delen er mogen zijn, dan heeft het leven een bepaalde flow.

In patronen vervallen

Je kunt merken dat je in een patroon zit wanneer je constant tegen hetzelfde aanloopt. Bijvoorbeeld dat iets vaak niet goed genoeg is, of dat je elke keer weer in een relatie stapt die niet voor je werkt. Wanneer dit het geval is, zou je met jouw verschillende delen in overleg kunnen gaan. Hierbij laat je een aantal delen naar voren komen. Je zou dit kunnen zien als een vergadering waarbij de voorzitter ervoor zorgt dat iedereen aan bod komt. Al die delen kunnen met elkaar in overleg gaan en vaak komen dan na een poosje ook de “stille” delen naar voren. Wanneer alle delen (die met het eventuele probleem te maken hebben) gehoord zijn, is er mogelijkheid tot verandering.

In hypnose werk ik ook vaak met deelpersonen. En hoe fijn is het als alle delen in jou, samenwerken zodat je een prettig leven kunt leiden. Wil je een afspraak maken? Dan kun je dat hier doen.

Over Saskia (en hypnose)

In 2016 heb ik mijn diploma allround hypnotherapeut behaald en ik heb sindsdien veel mensen mogen helpen om van hun klacht af te komen. Ik heb gemerkt dat hypnose echt mijn passie is en ik werk hier vol enthousiasme mee.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin