Home » Blog » van alles over hypnose » Valkuilen en Corona

door | 4 feb, 2021 | van alles over hypnose

Valkuilen

Lockdown

Gisterenavond zat ik op de bank en tijdens het filmkijken overviel mee een bepaald gevoel. Een gevoel van wat ik herkende van een paar maanden geleden, om preciezer te zijn, in de eerste lockdown. Die eerste lockdown vond ik ingewikkeld. Zeker de eerste paar dagen ging ik slapen met een onbestendig gevoel, keek ik constant naar de nieuwsberichten op mijn telefoon en voelde ik frustratie. Frustratie omdat ik online moest lesgeven aan een super leuke klas die ik liever in het echt had gezien. Frustratie omdat mijn computer de vorm van lesgeven niet aankon (en ik dacht dat het lag aan mijn digibeet-zijn). En bovenal, frustratie omdat ik me niet zo zen voelde als ik normaal doe en waar ik andere mensen over wil vertellen hoe ze dat ook kunnen bereiken.

Een paar maanden later, toen we in de zomer weer wat meer mochten en al het nieuws wel gezakt was, kon ik weer beschouwend naar mezelf kijken en constateren dat ik in de maanden ervoor best meer compassie voor mezelf had mogen hebben. Je mag best jezelf de tijd geven om aan situaties te wennen. Je mag best jezelf de tijd geven om iets niet leuk te vinden en daarbij dus ook niet zo zen te zijn.

Voordelen

De hele lockdown heeft ook voordelen. Je bent binnen een minuut op je werk. Dat betekent ook dat je rustig om half 8 kan opstaan, je kan aankleden en eten in alle rust. En in mijn geval moet ik zorgen dat ik om half 9 online ben. Dat geldt ook voor mijn kinderen.Dat is andere koek dan om 07.10 uur klaar staan om de kinderen op de fiets naar de voorschoolse opvang te brengen. We zijn als gezin meer met elkaar. Dat is ook wel een wens die we hadden voordat het hele Covid-19 gebeuren begon.

Dat wil trouwens niet zeggen dat dát altijd makkelijk is, want met iedereen op elkaars lip ontstaat er ook wel eens wrijving. En de spagaat van werken en je eigen kinderen begeleiden is niet altijd makkelijk. Misschien herken je zo’n moment. Dat je aan een ander kind aan het uitleggen bent over het omzetten van kilometers naar meters en je eigen kind om een snoepje komt vragen en je in een soort discussie belandt waarom dat niet mag (om kwart over 9 ’s ochtends, want je hebt net ontbeten en dat doen we nou eenmaal nooit, het is niet goed voor je tanden, ik ben nu bezig en moet jij niet zelf ook nog rekenwerk maken?) En de hele klas in spanning meeluistert wie deze discussie gaat winnen, want je bent vergeten om het geluid even op mute te zetten.

Even niet sociaal doen

Soms vind ik het een heel lekker gevoel, dat niet allerlei sociale dingen moeten doen. Soms vind ik het een heel vervelend gevoel, niet even kunnen knuffelen met de lieve mensen die niet direct in jouw huis wonen. Ik droom er tegenwoordig zelfs over. Dat we weer mogen knuffelen, of dat er politie in mijn huis rondloopt die komt kijken of we niet met teveel mensen binnen zijn.

Maar gisteren voelde ik ‘m ineens weer. De valkuil. De valkuil van minder zen zijn dan je wilt. En deze keer laat ik het er maar zijn en weet ik ook beter wat ik er tegen kan doen. Dus haal ik mijn billen van de bank af en kom ik in beweging  om dat rondje te gaan (hard)lopen, knuffel ik mijn kinderen nog maar eens extra want ook zij hebben dat nodig. En dan denk ik nog maar eens aan een quote waar voor mij veel waarheid in zit: Hopen op verandering zonder zelf er iets aan te doen, is hetzelfde als wachten op een boot bij het treinstation.

Over Saskia (en hypnose)

In 2016 heb ik mijn diploma allround hypnotherapeut behaald en ik heb sindsdien veel mensen mogen helpen om van hun klacht af te komen.