Van een roker naar een niet-roker.

Als kind wist ik het zeker: later ga ik niet roken. Ik had bedacht dat ik operazangeres wilde worden en daarbij kan je dan natuurlijk niet roken. Nu is het verder nooit een optie geweest om echt operazangeres te worden, maar het niet willen roken is toch gebleven. Mijn vader rookte vroeger op zolder. Daar had hij zijn eigen plekje en werd er stevig door gerookt. Dat was de enige plek in huis want mijn moeder kon dan weer niet zo goed tegen de rook.

 

Sigaretten in een glaasje op tafel.

Ik ben geboren in 1980 en dat was nog de tijd waarin roken vrij normaal was. Als je bij tante Bets op verjaardagsvisite ging, stonden er ook glaasjes op tafel met daarin de verschillende soorten sigaretten. Heel gastvrij allemaal, voor iedereen iets lekkers. De kamer stond na een uurtje blauw en daar leek eigenlijk niemand echt een probleem mee te hebben. Toch was het rond die tijd (en zelfs al eerder) dat ook steeds bekender werd dat roken eigenlijk niet zo gezond voor het lichaam was. Daarmee was het tijdperk van het roken nog niet voorbij. Reclame voor allerlei merken waren nog rijkelijk op tv en in de bladen te zien.  Je was stoer als je rookte, je hoorde er bij.

Fanatieke niet-rokers

Kinderen op de basisschool zijn de meest fanatieke niet-rokers. (In dit artikel staat omschreven waarom dat verandert in de jaren daarna) In de jaren daarna gaan diezelfde kinderen toch overstag en een derde deel gaat roken. En eenmaal begonnen is het gewoon ontzettend lastig om niet meer te roken. De tabaksindustrie is erbij gebaad om zoveel mogelijk mensen te laten roken en daarom zitten er in de sigaretten stofjes om jouw als roker, zo afhankelijk mogelijk te maken van die sigaretten.

Verslaving of gewoonte?

De tabak zelf van de sigaret is niet verslavend, maar de nicotine wel. Omdat je het rookt, komt het stofje heel snel in de hersenen terecht, binnen 10 seconden. De nicotine is na ongeveer een half uur weer uit je systeem verwijderd, dan vormt er zich een tekort, wat weer aanvoelt als stress. Als je dan je volgende sigaretje weer aansteekt is het nicotine tekort super snel weer opgelost, het maakt je rustig. Een sigaret rook je vaak als je er even tijd voor hebt. Dus tijdens de pauze, met een kopje koffie, na het eten etc. Omdat je steeds op dat soort momenten een sigaret opsteekt, onstaat er een gewoonte. Je onderbewuste koppelt het roken en de sigaret aan een prettig moment. Dus eigenlijk is de nicotine in een sigaret verslavend, waardoor vrij snel een gewoonte ontstaat.

Stoppen met roken

Stoppen met een verslavende stof, zoals in dit geval nicotine, is best lastig. Je lichaam vraagt om meer en je mag het niet geven. Toch is het wel haalbaar, in enkele dagen tot weken is de roep naar nicotine wel gezakt. Wat veel moeilijker is om te doorbreken, is de gewoonte. Een gewoonte zit in het onderbewustzijn en het onderbewust zijn is ongeveer 95% van het brein. Dat onderbewustzijn wil heel graag dat het gaat zoals het altijd gaat. Dat is namelijk bekend en bekend betekent veilig. En veiligheid is een belangrijke taak voor het onderbewustzijn om uit te voeren.

 

Hypnose en stoppen met roken

Zoals ik al eerder vertelde, heb ik zelf nooit gerookt. Dat maakt ook dat als ik ergens kom, ik niet hoef na te denken over:

  1. mag ik hier binnen roken of moet ik naar buiten?
  2. wanneer kan ik naar buiten of een sigaretje te roken?
  3. heb ik mijn aansteker wel bij me?
  4. heb ik nog wel genoeg sigaretten voor vandaag?
  5. heb ik nog wel genoeg sigaretten voor morgenochtend?
  6. Zal ik zo dadelijk nog even in de auto stappen of een pakje sigaretten te halen?

Als ik ergens een pakje sigaretten ergens zie liggen, dan doet het me helemaal niets. En dat is rustig joh! Het beste wat je dus ook kunt doen om niet meer te roken is om een niet-roker te worden. Een ex-roker is heel lang nog bezig met dat hij/zij niet meer rookt, die peuk trekt nog steeds enorm en sigarettenpakje op tafel is bijna een uitnodiging om toch weer te beginnen. Dus wanneer je voor een sessie komt om te stoppen met roken, maak ik van jou een niet-roker. Je zult merken dat het stoppen je daardoor een stuk makkelijker af gaat.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Klik dan hier.