Wat is hypnose nu precies en hoe voelt dat dan?

Allow yourself to see, what you don’t allow yourself to see.  – Milton Erickson

Geschiedenis

Uit oude geschriften komt naar voren dat hypnose al gebruikt werd. De arts Frans A. Mesmer leefde in de 18e eeuw. Hij was een arts die rituelen toepaste op zijn patiënten en in een trance-achtige staat kreeg. Mesmer werd in die tijd zeer populair. Een leuk weetje is ook dat het Engelse woord Mesmerise (betoveren) van zijn achternaam af komt.

Een andere arts, James Braid, zag bij Mesmer wat hij deed en schreef het eerste boek over hypnose. Het woord hypnose komt bij Braid vandaan. Het woord hypnose komt van het Griekse woord hypnos, dat slaap betekent.

In de twintigste eeuw zijn Dave Elman en Milton Erickson twee belangrijke mensen geweest die een grote basis hebben neergelegd voor de huidige hypnotherapeuten.

Vooroordelen

Om hypnose bestaan veel vooroordelen. Bijvoorbeeld dat je de hypnotiseur de ander helemaal in zijn macht heeft. Ik ben ook wel eens een kennis tegen gekomen die bang was dat hij nu niet meer in mijn ogen kon kijken. Pas geleden zelfs, toen ik weer eens gebeld werd door een telemarketeer, zei de man: oh dan mag ik wel voorzichtig zijn met luisteren.Ik moet daar zelf altijd wel een beetje om lachen.

Hypnose heeft natuurlijk ook wel een beetje iets eigenaardigs. Als je iemand ziet die in hypnose is, dan ziet hij of zij eruit of die persoon in slaap is, of buiten bewustzijn.

Ook de standaard beelden op tv spelen op tv. Kijk maar eens naar deze reclame.

Door dit soort (grappige) reclames, is er al snel een beeld geschetst van hypnose.

Wat is hypnose?

Wat is hypnose precies? Het is een staat van zijn. Je bent ontspannen en toch ook geconcentreerd. Je staat meer open voor suggesties. Maar dat zijn wel suggesties die voor jou heel logisch zijn.

Wanneer je in hypnose bent, is het tijdsgevoel verminderd. Je herkent dat misschien wel als wanneer je bijvoorbeeld naar de tv kijkt en daar helemaal in opgaat. Dat je op de klok kijkt en je beseft dat je allang weg had moeten zijn. Je was simpelweg de tijd even “kwijt”.  Ook voel je je vaak loom en zwaar worden. Veel mensen beschrijven het gevoel van zwaarheid als door de bank heen zakken.

Zweverig?

Moet je eigenlijk in hypnose geloven? Nee, dat hoeft zeker niet. Het is namelijk wetenschappelijk aantoonbaar. In dit artikel lees je ook over hypnose en dat scans dit aantonen.

Het is wel goed om het echt te willen. Wanneer je niet in hypnose wil, dan gebeurt er ook niets.Als je wel wilt, dan gebeurt het wel. En dat is waar we natuurlijk op inzetten.

Benieuwd?

Ben jij benieuwd naar wat hypnose voor je kan doen? Kijk maar eens hier voor een afspraak.

Vind je dat spannend? In dit blog leg ik uit dat dát wel meevalt.