Bewustzijn, onderbewustzijn, onbewuste
Wanneer ik aan mensen in mijn praktijk uitleg geef over hypnose (lees in dit blog wat hypnose is), dan vertel ik ze altijd het volgende: Ons brein bestaat uit een aantal delen. Je hebt het bewustzijn, het onderbewustzijn en het onbewuste. Wat hoort nu precies waarbij? Laten we eens bij het onbewuste beginnen. In dat deel van het brein worden de dingen geregeld die altijd vanzelf doorgaan. Daarbij kun je denken aan ademhalen, knipperen met je ogen, je spijsvertering etc.
Dan hebben we het bewustzijn en het onderbewuste. Het bewustzijn is ongeveer 5 procent en het onderbewuste is ongeveer 95 procent. Met het bewustzijn kun je bijvoorbeeld kritisch denken, beslissingen maken, korte termijn geheugen en doorzetten. Het onderbewustzijn regelt onder andere de emoties, de gevoelens, de gewoontes en herinneringen.
Als je dit dus weet, dan snap je ook waarom je best kunt bedenken dat je morgen echt gaat stoppen met roken (met die 5 procent) en waarom het zo ontzettend moeilijk is om het vol te houden. Want je gewoonte om altijd tijdens de koffie een sigaretje te roken, het vervelende gevoel wat je hebt als dat niet meer kan, roept uiteindelijk vaak veel harder en dan ga je toch weer overstag.
Wat ook een mooi weetje is, is dat het onderbewuste geen onderscheid kan maken tussen wat echt gebeurt en wat niet echt gebeurt. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je film zit te kijken. Als het heel spannend is, zit je met een kloppend hart te kijken. Of als het heel zielig is, dan ga je mee zitten huilen. Als je een hypnosesessie ondergaat, wordt daar ook gebruik van gemaakt. Je ziet een heel verhaal bijna als plaatje of film voor je waardoor het voor je onderbewuste echt wordt en je zo bijvoorbeeld een nieuw gevoel of nieuwe gewoonte kunt implementeren.
Kritische factor
Tussen het onderbewuste en het bewuste zit een kritische factor. Die kritische factor zuivert wat er binnenkomt bij het onderbewuste. Dat maakt dat je de wereld om je heen kritisch kunt bekijken en niet alles aanneemt. Kinderen tot ongeveer 8 jaar die hebben die kritische factor niet. Dat is ook bijvoorbeeld waarom zij in Sinterklaas geloven. Bij hypnose omzeil je de kritische factor waardoor je het onderbewuste nieuwe suggesties kunt geven. Suggesties zijn zinnen die het onderbewuste kan aannemen tot waarheid omdat ze voor jou heel logisch zijn. Daar maakt de reclame heel handig gebruik van.
In de praktijk dan maak ik ook gebruik van suggesties. Maar dat zijn altijd zinnen die iemand zelf aan mij vertelt en dus ook heel logisch zijn. Een voorbeeld is dat iemand wil stoppen met roken en vertelt dat hij/zij helemaal niet aan roken denkt wanneer hij onder de douche staat.
Wanneer een moment dat iemand heel vaak wel rookt (dat sigaretje bij het kopje koffie) in hypnose koppelt aan het moment dat iemand helemaal niet denkt aan roken (onder de douche) dan neemt het onderbewuste dat aan en wordt er een nieuwe gewoonte geboren en kun je stoppen met roken. Of nog beter, dan wordt je een niet-roker
Neuroplasticiteit
Wat eigenlijk gebeurt, is dat je werkt met neuroplasticiteit. Als je je hersenen zou zien als een stad met verschillende wegen. Handelingen die we vaak doen zijn de wegen waar veel overheen wordt gereden. Wanneer je in hypnose iets wilt veranderen, dan leggen we een nieuwe weg aan in de hersenen. Wanneer je iets steeds vaker gaat doen, omdat er een weg is, gaat dit steeds gemakkelijker.
In dit filmpje wordt een mooie uitleg gegeven over neuroplasticiteit. Het blijft dus altijd goed om bezig te zijn met je hersenen. Boeken lezen, je brein trainen met spelletjes, maar ook met fysieke training want dat heeft ook een enorme invloed op je hersenen.
Ben je benieuwd wat hypnose kan doen voor jouw hersenen? Klik hier voor een afspraak.
0 Reacties