Home » Blog » Familieopstellingen » De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf

De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf

door | 3 mei, 2022 | Familieopstellingen

De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf….

Een aantal jaar geleden hoorde ik voor het eerst over het boek “de fontein” van Els van Steijn. Het leek wel of ineens iedereen het boek gelezen had en daardoor werd ik erg benieuwd. Zeker omdat het werd omschreven als een boek die je leven kan veranderen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het uiteindelijk nog wel even duurde voordat ik er daadwerkelijk aan begon. Toen ik eenmaal in het boek gestart was, ging ik de dingen die beschreven worden, herkennen. Bij mezelf en ook dingen van mijn man. Mijn man heeft uiteindelijk een coaching traject gedaan en kwam enthousiast thuis. “Sas”, zei hij, “eigenlijk zou jij ook zo’n traject eens moeten doen.” Omdat ik natuurlijk al mijn praktijk voor hypnose heb, wilde ik daar meer mee doen en besloot ik om een opleiding te volgen.

Opleiding familieopstellingen

En zo kwam het dat ik begin september 2021 vol verwachting mij meldde in de buurt van Oss bij het Instituut voor systemisch werk (IVSW). De volgende 7 maanden zou ik ondergedompeld worden in de wondere wereld van familieopstellingen. Ik had nog nooit eerder een familieopstelling bijgewoond dus alles wat er zou gaan gebeuren en wat ik zou leren was compleet nieuw voor me.Meteen de eerste dag werd ik gekozen als representant voor een persoon die in een heel heftig proces zit. Wat ik voelde en meemaakte was overweldigend. Ik liep meteen heel erg tegen mezelf aan. Ik heb namelijk geprobeerd heel erg mijn best te doen. Wat ik toen nog niet wist en kon begrijpen, was dat dát nou juist helemaal niet de bedoeling is.

Kleine veranderingen

Elke maand, als ik in de opleidingsdagen zat, merkte ik kleine veranderingen in mezelf op. Dingen die bijna niet te beschrijven zijn. Ik ben tegen patronen in mezelf gelopen, waarvan ik nu opmerk dat ik daar nu anders tegenaan kijk. Ik durf meer mezelf uit te spreken over onderwerpen die ik lastig vind om te bespreken. Ook het gevoel van “hoor ik er wel bij?” is veel rustiger geworden. Het bijzondere is dat wanneer je in een opstelling voor iemand als representant staat worden er ook dingen in jezelf geheeld. Zelfs wanneer je er niet in staat, maar erbij bent, kan het thema’s in jezelf aanraken. Het is als een mobiel die boven een wiegje van een kind hangt. Wanneer je tegen één deel tikt, beweegt de hele mobiel. Soms klein en subtiel, soms groots en meeslepend.

 Je komt jezelf af en toe heel erg tegen

Meerdere malen ben ik mezelf behoorlijk tegen gekomen. Zo was er een blok waarbij we met poppetjes en vloerankers leerden te werken. Voor het eerst bracht ik echt zelf een vraag in waarmee ook gewerkt werd. Tijdens deze sessie kon ik mij weer verenigen met een deel van mij, dat ik even kwijt was geweest.  Hetzelfde weekend deed ik voor iemand anders een opstelling met poppetjes. Deze verliep zo anders dan ik dacht en waardoor ik zeer in de war raakte. Paniek gierde door mijn lichaam. Dit kan ik toch niet? Ik kan nu toch ook niet in paniek raken en hier gaan zitten huilen. Ik moet toch die ander helpen! Deze gedachten schoten door mij heen en opnieuw werd mijn zelfbeeld geschud.

Afscheid nemen zonder pijn

Het laatste weekend gebeurden ook mooie dingen. Zo werd ik gevraagd om in een opstelling te staan voor iemands dochter. Nadat de vraagsteller klaar was met het deel van haar kinderen, ging er nog een stuk door over haar werk. Ik stond nog steeds in haar opstelling. Hierbij nam zij, door verschillende zinnen uit te spreken, afscheid van het werk dat zij toen deed. Ik merkte dat dit in mijn lichaam heel veel teweeg bracht. Ik had een prop in mijn keel, kon amper ademhalen en werd heel erg verdrietig. Daar voelde ik dat deze zinnen ook voor mij waren. Zonder de zinnen zelf uit te spreken, nam ik afscheid van mijn werk.

Mijn werk op een hele bijzondere school. Een school waar je niet zomaar terecht komt. Een school waar ik ruim 15 jaar werk en eigenlijk verwacht had nooit vandaan te gaan. En natuurlijk heb ik echt wel eens gedacht aan een andere werkplek. Maar wanneer ik dat idee een beetje ging uitwerken, kwam ik altijd tot de conclusie dat mijn plek dáár was.

De dag nadat ik via een andermans opstelling afscheid had genomen, mocht ik zelf een vraag inbrengen. Uit die opstelling kwam naar voren dat de school een plek ver weg stond, met een heel zwaar gevoel. Mijn praktijk en het systemisch werken stonden echter op een plek recht voor me. Met vriendelijke ogen keken ze me aan. Het enige wat ik moest doen was de moed hebben om op de juiste plaats te gaan staan.

En zo kon het gebeuren dat ik ontslag heb genomen op mijn school, dat af te sluiten zonder rancune en met heel veel liefde. En dat ik binnen 2 weken een andere baan had gevonden en meer ruimte is ontstaan om weer verder te werken aan mijn praktijk.

Het leven is mooi en ik dans dans dans…..

Over Saskia (en hypnose)

In 2016 heb ik mijn diploma allround hypnotherapeut behaald en ik heb sindsdien veel mensen mogen helpen om van hun klacht af te komen. Ik heb gemerkt dat hypnose echt mijn passie is en ik werk hier vol enthousiasme mee.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin